Portfolio, Nederlandstalig

 

'Maphunziro Apamwamba'

Mariska Westdijk Education Services

 

 

Child Friendly Schools Officer (VSO/UNICEF/MoEST)

 

Als ‘Child Friendly Schools Officer (CFSO)’ trainde en coachte ik de directeuren, leerkrachten, diverse oudercommissies, dorpshoofden en leerlingen van tien basisscholen in Yambe zone in Salima District (Malawi) in het creëren van kindvriendelijk onderwijs en assisteerde ik VSO Malawi onderwijsmedewerkers in evaluatieactiviteiten.

 

 

Kernthema’s: geletterdheid, lesmateriaal gemaakt van lokaal verkrijgbare middelen, supervisie en ouderparticipatie in schoolontwikkeling.

 

Impact: verbeterd gebruik van kindgerichte werkvormen door leerkrachten, betere leesresultaten met name in de onderbouw, toename van ontwikkeling en gebruik van lesmateriaal in lessen, verbeterde supervisievaardigheden van directeuren, beter begrip van taken en verantwoordelijkheden door verschillende schoolcommissies en dorpshoofden, toename van het aantal inkomstenwervende en schoolontwikkelingsprojecten door gemeenschappen – constructie van klaslokalen, huizen voor leerkrachten en toiletten – in Yambe zone, openen van nieuwe midden- en bovenbouwklassen, hetgeen leidde tot minder absentie en schooluitval.

 

Referentie door mw. Towela Nyika, Programme Manager Education VSO Malawi

Artikel 'Building classrooms and futures in Salima District', in: 'Stories of Change', pagina's 14 en 15

Artikel 'Kindvriendelijke scholen in Malawi', VSO Nederland

 

Adviseur (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit)

 

Als adviseur werk ik samen met de directeur, afdelingshoofden en hogeschooldocenten van de opleiding tot leraar basisonderwijs in Kasungu, Malawi aan verbetering van de kwaliteit van de lerarenopleiding en de harmonisering van het eerste, theoretische jaar en het tweede, praktijkgerichte jaar.

 

 

De acht kerninterventies zijn: scholingsactiviteiten voor docenten, supervisie, kwaliteit van toetsen, stagebegeleiding, identificatie, filmen en gebruik van ‘good practice’, samenwerking tussen de lerarenopleiding en stagescholen, reflectieprocessen in het eerste jaar en het creëren van meer mogelijkheden voor lesgeven in het eerste jaar.

 

Daarnaast ben ik gasthogeschooldocent Onderwijskunde/Taal met colleges, gericht op voorbereidend en

aanvankelijk lezen en schrijven en participeer ik in 'Zitsanzo zabwino zophunzitsira; Video Tools for Effective Teaching’, een samenwerkingsproject tussen Early Grade Reading Activity (EGRA), Malawi Early Grade Reading Improvement Activity (MERIT) en Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) waarin een serie videolessen taalonderwijs (Chichewa) voor de eerste drie jaren van de basisschool wordt ontwikkeld.

Continuous Professional Development Facilitator (VSO/DFID/MoEST)

 

Als ‘Continuous Professional Development Facilitator (CPDF)’ trainde en coachte ik onderwijsadviseurs, assistenten en managementcommissies van trainingscentra voor leerkrachten, coördinatoren voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeftes en vakgroepen in de districten Rumphi en Mzimba North (Malawi) in hun taken en verantwoordelijkheden.

 

Ik stimuleerde ook uitwisseling tussen diverse zones en districten door het faciliteren van uitwisselingsbezoeken en de initiatie van districtsnieuwsbrieven en organiseerde nascholingsactiviteiten voor leerkrachten.

Het pilot project 'Kusambira kwizira mumasebero'; Design, development and use of tools and educative games for literacy in infant classes' was een succes. Ik presenteerde de resultaten aan het Malawi Institute of Education (MIE) tijdens de herziening van het Malawische curriculum voor basisonderwijs.

 

Kernthema’s: geletterdheid, nascholingsactiviteiten voor Engels, wiskunde en lesmateriaal gemaakt van lokaal beschikbare middelen, identificatie van en hulp aan leerlingen met speciale onderwijsbehoeftes, supervisie, het opzetten en draaien van bibliotheken in trainingscentra voor leerkrachten, computergebruik.

 

Impact: toename in kwantiteit en kwaliteit van nascholingsactiviteiten voor leerkrachten in de districten, verbeterde supervisie-, management-, administratie- en computervaardigheden van onderwijsadviseurs, opname van elementen van het pilotproject in de nieuwe curriculummaterialen voor Engels en Chichewa in de eerste twee basisschoolklassen, toename in ontwikkeling en gebruik van lesmateriaal gemaakt van lokaal beschikbare middelen in scholen, start van nieuwsbrieven op zone- en districtsniveaus, identificatie van meer leerlingen met speciale onderwijsbehoeftes en betere hulp aan deze leerlingen, verbeterde samenwerking tussen onderwijsadviseurs en leerkrachten

 

Referentie door dhr. Patson Mtumbuka, Coordinating Primary Education Advisor (CPEA) van Mzimba North Education District (Malawi)

 

ERVARING

  1. Adviseur - Kasungu Teachers' Training College, Malawi (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit); augustus 2014 - heden
  2. Hogeschooldocent - Hogeschool Inholland Dordrecht; april - juli 2014
  3. Child Friendly Schools Officer (CFSO) - Salima District Education Office, Malawi (VSO/UNICEF/MoEST); juli 2010 - juli 2013
  4. Continuous Professional Development Facilitator (CPDF) - Mzimba North en Rumphi District Education Offices, Malawi (VSO/DFID/MoEST); juni 2008 - mei 2010
  5. Onderwijsadviseur - Adviesgroep voor Identiteit, Levensbeschouwing en Onderwijs, Nederland; september 2004 - augustus 2005 & augustus 2006 - mei 2008
  6. Lid van De Derde Kamer (NCDO), Nederland; 2007
  7. Freelance autheur - SGO Hoevelaken, Nederland; 2003 - 2011
  8. Leerkracht en intern begeleider in basis- en voortgezet onderwijs - diverse scholen, Nederland; augustus 1999 - april 2008 & maart - juli 2014

 

OPLEIDING

  1. Universiteit Utrecht, Nederland: Drs. Onderwijskunde, cum laude; september 2001 - juli 2006
  2. Ichthus Hogeschool, Afdeling Educatie, Rotterdam, Nederland: Leraar basisonderwijs, summa cum laude; augustus 1995 - mei 1999
  3. Interconfessioneel Westland College, Naaldwijk, Nederland: Gymnasium; augustus 1989 - mei 1995
  4. Talen: Chichewa (gevorderd), Chitumbuka (basis), Duits (basis), Engels (zeer gevorderd), Frans (gevorderd) en Nederlands (moedertaal)
  5. Goede computervaardigheden: Microsoft Office, Windows Movie Maker, Paint, Kwalitan, SPSS en ontwerp van standaardwebsites

PUBLICATIES

Westdijk, Mariska (2007). Beurzen voor leerkrachten. Mijnsheerenland/Amsterdam, Nederland: Winnend voorstel De Derde Kamer Chamber, NCDO.

 

Volledige tekst voorstel De Derde Kamer

 

 

Westdijk, Mariska (2010a). CPDF in Mzimba North Education District; Continuous Professional Development Facilitator (June 2008 - February 2010). Rumphi, Ekwendemi, Malawi: report for DFID.

 

 

Volledige tekst (Engelstalig) verslag aan DFID

Westdijk, Mariska (2010b). Pilot project 'Kusambiria kwizira mumasebero'; Design, development and use of tools and educative games for reading English in infant classes'. Rumphi/Ekwendeni, Malawi: report for MIE.

 

Westdijk, Mariska (2016). Die Stimme der Basis; Aus Lebensverläufen und guten Praxisbeispielen lernen. Nah Dran 1, 16-17.

 

 

Nah Dran; Aus der Arbeit des GIZ-Entwicklungsdienst 01/16

 

Onderwijsadviseur (Adviesgroep voor Identiteit, Levensbeschouwing en Onderwijs)

 

Als onderwijsadviseur faciliteerde ik workshops ‘Structureel Identiteitsberaad’ (SIB) in diverse basisscholen in Nederland, voerde ik intern actieonderzoek uit en ontwikkelde ik ‘Het Voetstappenspel’, een spel met vragen, stellingen, casussen en opdrachten voor leerkrachten om te reflecteren op de identiteit van hun scholen.

 

 

In de SIB-workshops denken leerkrachten na over wat hen motiveert, wat goed onderwijs is, wat van wezenlijk belang voor hen is in hun school en wat hun scholen karakteriseert of in andere woorden: wat zijn de religieuze, onderwijskundige, pedagogische en organisatorische dimensies van de identiteit van hun scholen? De gesprekken over dit brede concept van identiteit vinden plaats in een open sfeer via diverse interactieve werkvormen. Tijdens de SIB-processen kiezen scholen hun eigen prioriteiten, bijvoorbeeld het formuleren van missie- / visieteksten, evaluatie en/of keuze van materialen voor godsdienstonderwijs, levensbeschouwelijke vorming en/of geestelijke stromingen, het nemen van beslissingen over vieringen, dagopeningen, hoe aandacht te besteden aan de religieuze achtergronden van leerlingen, aannamebeleid van leerkrachten en leerlingen, het aanmoedigen van samenwerking tussen school en ouders en het formuleren van school- en klassenregels.

 

 

Lid van De Derde Kamer (NCDO)

 

'Het winnende voorstel kwam voor niemand als een verrassing. Mariska Westdijk had grote indruk gemaakt met haar goed doortimmerde betoog voor een beurzenstelsel voor docenten. Daarnaast won ze ook nog met haar activiteit We are all word citizens. (…)’

 

 

 

Mariska zette in op Millenniumdoel twee: basisonderwijs voor elk kind in 2015. Wereldwijd gaan 80 miljoen kinderen niet naar school. Een beurzensysteem zou hier verandering in kunnen brengen. En dus vraagt Mariska aan Buitenlandse Zaken om geld van ontwikkelingssamenwerking uit te geven aan beurzen voor docenten. Zo vermindert het tekort aan leerkrachten en wordt de kwaliteit van het onderwijs vergroot. De zaal was al overtuigd van de kwaliteit van dit voorstel en verwachtte dat dit voorstel zou winnen. Ook door de presentatie en onderbouwing. Mariska zelf was wél verrast toen haar naam werd genoemd door juryvoorzitter Henk de Haan. Mariska: ‘Het overrompelt me echt, ik had niet verwacht dat mijn voorstel een prijs zou winnen. Maar ik ben wel heel blij natuurlijk.’

 

Fragment uit artikel door Katherine Hermans, De Derde Kamer 06-11-07

 

Volledige tekst artikel 'Winnende voorstellen inspirerend en haalbaar'